Prostatacancer

Vet du tillräckligt om åderbråck?

Är du orolig för att bli drabbad av åderbråck (varicer) eller har din oro rentav övergått till bitter verklighet? Åderbråck är en otäck och synlig åkomma som drabbar många män och kvinnor. Den är otäck på så vis att den ofta syns ytligt i form av förstorade vener – ofta på benen. Detta uppstår när klaffarna i venerna, som fungerar som blodventiler till hjärtat, inte klarar av att pumpa lika mycket blod som tidigare, vilket gör att blodådrorna så småningom vidgar sig. För män kan detta även uppstå på pungen.

Vårdguiden 1177

Symptom och orsaker

Symptom för åderbråck kommer i form av smärtor, klåda på platsen där blodådrorna vidgats. Personer som upplever att det gör ont vid beröring är det allra bäst att söka behandling. Åderbråck är i sig självt inte farligt eller hälsovådligt, men däremot kan det orsaka visst obehag eller smärta, vilket i sin tur kan påverka livskvaliteten. Men om det orsakar smärta bör professionell hjälp uppsökas. Det är bara vid svåra åderbräck såsom kronisk venös insufficiens, det kan leda till värre störningar av blodcirkulationen som kan orsaka hudförändringar, eksem, smärtsamma venösa sår eller venösa bensår (ulcus cruris). Om tillståndet förvärras ytterligare kan åderbråcken inflammeras och bilda blodpropp (tromboser) som i slutänden kan leda till lungembolism.

Åderbråck är mycket vanligt och drabbar såväl män som kvinnor. Ungefär 3 av 10 personer (ca 30%) får åkomman och orsaken är ofta för mycket stillasittande samt för mycket stående i arbetslivet. Men det kan även till viss del vara ärftligt.

Finns det någon behandling för åderbråck?

De goda nyheterna är att det finns goda chanser att behandla åderbråck, bland annat med hjälp av modern laserteknik. För att få hjälp med åderbråcksbehandling redan idag, besök denna populära webbsida, där du kan boka tid för behandling. De har rätt teknik för att behandla och permanent avlägsna åderbråcken från kroppen och helt utan eftersymptom.

Tillfälliga lindrande åtgärder finns även att tillgå. Vårdguiden 1177 tipsar bland annat att om benen eller åderbråcken är svullna kan man under natten placera benen i högläge med hjälp av kuddar. På dagtid är det bra att låta benen, så ofta man kan, vila högt, exempelvis på en fotpall. En annan förebyggande åtgärd för åderbråck och andra venösa sjukdomar är användning av mild kompression i form av stödstrumpa, såsom kompressionsklass 1.

Var proaktiv och förebygg åderbråck i god tid

Åderbråck kan vara en ärftlig åkomma, men kan även komma över tid, bland annat genom inaktivitet eller för mycket stillastående på arbetet. För att förebygga åderbråck tidigt gör man klokt i att regelbundet träna och röra på sig. Aktiviteter såsom promenader, springa, eller cykla är exempel på aktiviteter som låter blodcirkulationen gå lättare i benen, vilket motverkar åderbråck.

ashe