Prostatacancer

Mustaschkampen mot prostatacancer

Mustaschkampen är en kamp mot prostatacancer som drivs av Prostatacancerförbundet tillsammans med 26 stycken lokala föreningar för prostatacancer. Därtill hjälper mängder av företag, organisationer, klubbar och privatpersoner till med allt från ekonomiska bidrag till att sälja det blå bandet. Enligt informationen på Mustaschkampens webbsajt är Mustaschkampen till för att upplysa om prostatacancer och här är det naturligtvis så att det främst är män som är målgruppen. Sajten anger nämligen att det dagligen är 27 män som får prostatacancer i Sverige, vilket gör prostatacancer till den typ av cancer som drabbar flest människor.

Rosa bandet för män
Under oktober svämmar butiker och tv-annonser över om budskap om bröstcancer och det rosa bandet, som har blivit ikon för kampen mot bröstcancer. Det är därmed lätt att tro att det skulle vara bröstcancer som är den cancersjukdom som flest människor insjuknar i men så är således inte fallet. Mustaschkampen kan sägas vara männens version av rosa bandet-kampanjerna och den har därmed till syfte att opinionsbilda människor och göra dem medvetna om prostatacancer.

Det är november som är Mustaschkampens månad, då den drar igång 1 november och den är extra påtaglig under tiden för Fars dag. Tyvärr är det nog så att Mustaschkampen blir något överskuggad av rosa bandet och att den därmed inte når ut till lika många som annars kanske vore möjligt.

Precis som så många andra kampanjer, med rosa bandet-kampanjen inkluderad, underlättas sådana här kampanjer av en symbol som kan förknippas med kampanjen. För Mustaschkampens del har kampanjens färg blivit blå och den har dels en blå eller svart mustasch som symbol men den har också fått ett blått band, vilket för övrigt ser ut som det rosa bandet.

Stöd Mustaschkampen
Pengarna som fås in genom Mustaschkampen går dels till forskning om prostatacancer men som nämnts är även opinionsbildning en viktig del. Det är alltså en stor del av kampanjens finansiella medel som går till att sprida kunskap om prostatacancer. Vad det gäller vårdbiträden och andra som jobbar inom vården, kan dessa få ekonomiska medel till att fortbilda sig själva om prostatacancer. Alla pengar som fås genom Mustaschkampen samlas i den så kallade Fonden mot prostatacancer.

Om du eller ditt företag vill bidraga till Mustaschkampen så finns det många olika sätt att göra detta på. För den lilla plånboken går det att sms:a små gåvor, runt 50 – 100 kr, eller så kan du besöka Mustaschkampens webbshop för att köpa en mustaschreflex, en keps, en pin, en lösmustasch eller liknande. Vad det gäller större summor drar Mustaschkampen en gräns vid 25000, där de listar gåvor under denna summa för sig och gåvor över denna summa för sig. Om ditt företag skänker en riktigt stor summa kan du dessutom bli huvudsponsor.

ashe