Prostatacancer

Movember – odla mustasch!

Det är under november månad som stödet för män som har drabbats av prostatacancer är som störst. Under november månad sluter människor upp för att gemensamt försöka bekämpa denna hemska cancerform som förstör liv för så många. Genom detta starka stöd har november numera fått ett annat namn – movember med ett M.

Vad innebär Movember?

November är Mustaschkampens egen månad. Vill du vara med ska du göra följande:

  • Raka din överläpp och helst hela skägget eller skäggstubben den 31 oktober.
  • Ta sedan en bild på dig själv där alla kan se att du har rakat dig.
  • Lägg ut bilden på sociala medier.
  • Rör inte mustaschen innan 30 november då den ska ha vuxit sig stor.
  • Fortsätt gärna lägga ut bilder under hela månaden för att visa ditt stöd.

Movember började existera runt 2003 och kom till i Australien. Där kallas månaden för “Mo” som slang. Det var på initiativ av några killar i Melbourne som Movember blev till. Till att börja med tyckte man bara att det var en kul grej men redan året därpå fick Movember en sådan stor genomslagskraft att hundratals män började låta sina mustascher växa fritt under hela månaden. Faktum var att de även lyckades samla in 300 000 kronor på detta sätt, pengar som de skänkte till hjälp mot prostatacancer.

Med åren spred sig fenomenet till övriga delar av världen och så även till Sverige. Om du ser ett stort antal män i mustasch på senhöstkanten kan det vara Movember som har grabbat tag i dem. För att synas ännu tydligare på gator och torg anordnas ibland marscher till prostatacancerpatienters ära. Eftersom november är en sådan mörk månad kan det vara smart att investera i en reflexväst med tryck i grådasket och kanske även trycka upp “Mustaschkampen” eller “Movemberkampen” på västen.

Movember.com

Movember har blivit så stort att det har startat en hemsida som heter just movember.com. Där kan du följa hur allt går till och hur mycket pengar som samlas in under varje år. Bara under 2018 samlades över 670 miljoner kronor in via hemsidan.

På Movembers egen sajt kan du donera pengar till förmån för prostatacancerforskning och även vara med och odla din mustasch och hitta andra personer som kämpar för samma sak som du själv. Movember kämpar dock även mot testikelcancer och alla svårigheter som rör kampen mot cancer, såsom självmord och depressioner.

Om du är kvinna och vill kämpa för Mo kan det ju vara lite svårt att odla mustasch, i alla fall för de flesta, men du kan bidra på andra sätt, till exempel genom att köpa en t-shirt med namnet Movember eller varför inte en reflexväst som nämnt ovan i texten, eller göra något annat där du visar ditt engagemang.

ashe