Prostatacancer

Kort om prostatan

Article 5

Prostatan är en liten körtel som finns hos män liksom hos övriga hanar inom däggdjursordningen. Den kan ge upphov till diverse besvär som prostatit, godartad prostataförstoring och prostatacancer, där den senare kan vara orsak till stor oro. Tack vara hälsokampanjer som Mustaschkampen har opinionsbildning skett och allt fler har fått upp ögonen för vad prostatacancer är för något. Kanske är det därför som utbredningen av fall av prostatacancer har minskat drastiskt under de senaste åren? Vad prostatan har för arbetsuppgifter tycks det dock vara får som vet och därför följer här en kortare introduktion till prostatan.

Placering av prostatan
Prostatan beskrivs ofta vara stor som en valnöt och den sitter vid den övre delen av urinröret. Faktum är att det kan gå att känna prostatan, åtminstone om den har blivit förstorad, genom att gå in genom anus.

Hjälper spermierna
Prostatans huvuduppgift är att producera och även lagra en typ av sekret som ingår i sädesvätskan och genom prostatan leds ejakulationskanalerna. Runt 20 – 30% av sädesvätska sägs bestå av detta sekret och det har som egenskap att underlätta spermiernas resa till ägget. Bland annat är sekretet basiskt, vilket är nödvändigt för att spermierna ska ha en chans att överleva i vaginans sura miljö. Detta basiska sekret ser också till att miljön i mannens urinrör förblir basisk.

En G-punkt
Prostatan kan stimuleras vid beröring och tack vare att den har glatt muskulatur kan den hjälpa till med utlösningen. När prostatan blir stimulerad kan den trycka ut sitt sekret och bidrar på så vis till mannens orgasm.

ashe