Prostatacancer

Kan du historien bakom det blå bandet?

Article 12

Har du sett det Blå Bandet som Prostatacancerförbundet pryder sig själva med? Det är bland annat en del av deras logotyp men det ses också hos alla de lokala förbunden inom denna organisation. Kanske tror du att det Blå Bandet är en svensk symbol? Möjligtvis tror du också att den är relativt ny, precis som mustaschen i Mustaschkampanjen? I så fall har du helt fel.

Blå Bandet har nämligen funnits sedan någon gång under 1990-talet. Det är således betydligt yngre än Rosa Bandet, som är symbolen för bröstcancer, men nog får det lov att sägas vara ganska gammalt ändå med sina 25 – 30 år på nacken. Ursprungsplatsen för Blå Bandet är i USA men numera är bandet en internationell symbol som symboliserar kampen mot prostatacancer i många av världens länder. Som en del i arbetet med att uppmärksamma prostatacancer har den internationella prostatadagen förlagts till 15 september varje år och då är Blå Bandet en viktig symbol.

Den som vill köpa ett eget blått band kan besöka Prostatacancerförbundet webbutik där olika produkter med Blå Bandet finns att köpa. Mest populärt är förmodligen någon av shoppens Blå Bandet pins, som går att få i olika storlekar.

ashe