Prostatacancer

Blå kokboken av Anna Benson

Article 7

Den Blå kokboken som är skriven av den kreativa författaren Anna Benson blev en del av Mustaschkampen 2017 då en del av pengarna gick till Prostatacancerförbundet. Faktum är att Blå boken, och kampanjen runt denna, drog in stora belopp till kampen mot cancern som tar livet av så många män. Det är en intressant och folklig bok som passar i de flestas bokhyllor och den har givetvis ett stort fokus på prostatacancer.

Innehåll
Blå bokens innehåll är en blandad kompott av recept och personliga berättelser. I boken får läsaren ta del av historier från tolv kända män, vilka alla har någon typ av relation till prostatacancer. Där finns män som själva har fått sjukdomen och väljer att prata om den men där finns också män som är vänner och anhöriga till män som har fått prostatacancer. I en del av berättelserna har individerna överlevt medan de drabbade inte har varit fullt så lyckosamma i de andra berättelserna. Blå boken är delvis en kokbok och varje medverkande delar med sig av just sitt favoritrecept. Läsaren får också ta del av individens syn på kost och hälsa liksom livet i stort.

Medverkande
De medverkande männen i boken är alla välkända i Sverige. Här ses Bert Karlsson som har sysslat med allt från politik till entreprenörskap men som kanske mest är känd som skivbolagsdirektör. Från sportens värld ses hockeyspelaren Börje Salming, friidrottaren Patrik Sjöberg liksom längdskidåkaren Per Elofsson och fotbollsspelaren Ralf Edström. I boken hittas också skådespelarna Stefan Sauk och Gabriel Forss liksom David Hellenius som dessutom är komiker och programledare. De övriga välkända ansiktena är journalisten och programledaren Ingvar Oldsberg liksom gastronomen och TV-personligheten Edward Blom samt artisten Oscar Zia.

Att tala om cancer
Att tala om cancer kan vara väldigt svårt och det tycks vara extra jobbigt för män, så av denna anledning kan den Blå boken förmodligen vara en riktigt känslosam bok. En del av de medverkande männen har aldrig tidigare talat om prostatacancer med någon så det kan verkligen sägas att de öppnar sina hjärtan i boken.

Till förmån för Prostatacancerförbundet
Som nämnts såldes Blå boken till förmån för Mustaschkampen och Prostatacancerförbundet. Det var inte utan anledning som boken designades till att vara blåfärgad, då denna färg ju har kommit att bli starkt förknippad med Mustaschkampen och prostatacancer. Blå boken kostar runt 225 kr och en så stor summa som 100 kr per bok har gått till Mustaschkampen. På detta vis har Blå boken bidragit till forskning kring prostatacancer och dessutom går pengarna i Fonden mot prostatacancer dessutom till opinionsbildning och utbildning av personal inom vården. Den som vill köpa Blå boken hittar den i de allra flesta bokhandlar, både i fysiska butiker liksom i nätbutiker som Adlibris, Bokus, CDON och så vidare.

ashe